Bóle głowy, apatia, zmęczenie, trudności z wypróżnieniem, nieświeży oddech, sucha skóra czasem i pokrzywka… tak właśnie manifestuje się chroniczne odwodnienie organizmu. Sprawa niby błacha ale dość poważna w skutkach. Odwodnieni jesteśmy niemal przewlekle. Uczucie pragnienia jest ostatecznym sygnałem deficytu wodnego w naszym organizmie…
Woda nie zawiera substancji energetycznych ale jest niezbędna dla życia. Bez wody jesteśmy w stanie przeżyć około 3-5 dni. Wody nie da się zmagazynować dlatego musimy dostarczać ją w sposób nieprzerwalny. Jej nadmiar nie jest groźny ale gorzej gdy w naszym organizmie zaznaczy się jej niedobór…
Woda stanowi:
85% masy mózgu
60 % masy ciała dorosłego człowieka ale z wiekiem wartość ta maleje do 46% u starszych ludzi.
Funkcje
1. Jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów trawienia, sprzyja procesowi defekacji (oddawanie kału)
2.Transportuje składniki pokarmowe przy pomocy krwi do wnętrza komórek
3.Rozprowadza ciepło. Gdy temperatura otoczenia jest wyższa niż temperatura skóry , organizm pozbywa się wody w postaci parowania czyli pocenia się
4.Bierze udział w usuwaniu metabolitów i toksyn
5. Zabezpiecza i nawilża. Stanowi ochronę dla gałki ocznej . rdzenia kręgowego i płodu
Zapotrzebowanie na wodę
Organizm ludzki minimalnie potrzebuje 0,8-1 l/dobę jest to ilość, która zabezpiecza procesy fizjologiczne zachodzące w naszym organizmie i zapobiega powstawaniu niepożądanych zmian
Przyjmuje się ze dorosła osoba na każdy kilogram masy ciała potrzebuje 0,03l wody.
Obliczmy jakie jest moje zapotrzebowanie na wodę:
Woda nie zawiera substancji energetycznych ale jest niezbędna dla życia. Bez wody jesteśmy w stanie przeżyć około 3-5 dni. Wody nie da się zmagazynować dlatego musimy dostarczać ją w sposób nieprzerwalny. Jej nadmiar nie jest groźny ale gorzej gdy w naszym organizmie zaznaczy się jej niedobór…
Woda stanowi:
85% masy mózgu
60 % masy ciała dorosłego człowieka ale z wiekiem wartość ta maleje do 46% u starszych ludzi.
Funkcje
1. Jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów trawienia, sprzyja procesowi defekacji (oddawanie kału)
2.Transportuje składniki pokarmowe przy pomocy krwi do wnętrza komórek
3.Rozprowadza ciepło. Gdy temperatura otoczenia jest wyższa niż temperatura skóry , organizm pozbywa się wody w postaci parowania czyli pocenia się
4.Bierze udział w usuwaniu metabolitów i toksyn
5. Zabezpiecza i nawilża. Stanowi ochronę dla gałki ocznej . rdzenia kręgowego i płodu
Zapotrzebowanie na wodę
Organizm ludzki minimalnie potrzebuje 0,8-1 l/dobę jest to ilość, która zabezpiecza procesy fizjologiczne zachodzące w naszym organizmie i zapobiega powstawaniu niepożądanych zmian
Przyjmuje się ze dorosła osoba na każdy kilogram masy ciała potrzebuje 0,03l wody.
Obliczmy jakie jest moje zapotrzebowanie na wodę:
Np.: moja masa ciała wynosi 75 kg x 0,03 l ( na każdy kilogram masy ciała)= 2,25 l/dobę (tyle wynosi moje dzienne zapotrzebowanie na wodę)
U ludzi starszych odczucie pragnienia może być nieco zaburzone. Aby nakłonić ich do spożycia większej ilości płynów należy zwrócić uwagę na ich wydolność nerek. Wydolność nerek w starszym wieku może być znacznie obniżona
Jakie są objawy niedoboru wody?
Niedobór wody sięgający 5-8% masy ciała zaburza wydolność fizyczną i psychiczną. Natomiast utrata wody ustrojowej w ilości około 20% prowadzi do śmierci
Odwadniające działanie posiada : kawa, mocna herbata, środki moczopędne, narkotyki, alkohol, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokowęglowodanowa (większe zużycie wody w procesach ich metabolizowania)
Czy nadmiar wody jest równie groźny jak jej niedobór?
W zasadzie tak, bowiem w skrajnych przypadkach zarówno nadmiar jak i niedobór mogą prowadzić do śmierci.
Jeśli pijemy dużo płynów o małej zawartości elektrolitów (herbata, piwo) i nie towarzyszy temu odpowiednie wydalenie wody, dochodzi do wystąpienia obrzęków , uszkodzenia komórek zmniejszenia ciśnienia krwi. Objawy obrzęku komórek to :ogólne osłabienie , nudności, wymioty, brak apetytu, drgawki, a w ciężkich przypadkach może dojść do śpiączki. Jednak ta do tej sytuacji dochodzi stosunkowo rzadko i raczej częściej mamy do czynienia z niedoborem wody w organizmie niż z jej nadmiarem. Powinniśmy pic tyle wody by oddawany mocz posiadał w miarę jasne zabarwienie
Tak wiec…
Woda w warzywach i owocach stanowi 80-90% ich masy a 100 g ryby równa się 60 g wody. Pozostałe 1,5 litra – 5-6 szklanek powinna stanowić woda czysta. Tę ilość warto podzielić na równe porcje i pic małymi łykami nie później niż pół godziny przed jedzeniem i 1,5-2 godziny po posiłku (by nie rozcieńczać soków trawiennych). Pijąc w czasie jedzenia niszczymy efekt trawienno-ochronny jaki wytwarza ślina, przez co pogarsza się trawienie i wchłanianie.
I co najważniejsze : rano po przebudzeniu dobrze jest wypić 0,5 litra wody przegotowanej o temperaturze pokojowej. Do wody możemy dodać plasterek cytryny lub ją wycisnąć. Woda będzie działała tonizująco i oczyszczająco na układ pokarmowy i lekko rozcieńczy sok żołądkowy ( ograniczy jego agresje na błony śluzowe co ma duże znaczenie w profilaktyce wrzodów żołądka) a także pobudzi ruchy perystaltyczne jelita co sprzyjać będzie regularności wypróżnień.
Jaka woda i dla kogo?- krótki kurs o wodach mineralnych i źródlanych
Raczej nie przywiązujemy większej uwagi do tego jaką wodę wkładamy do koszyka podczas naszych zakupów. Ma gasić pragnienie i niczego więcej od niej nie oczekujemy. A szkoda bo w większości kupujemy wodę składem niczym nie różniącym się od tradycyjnej kranówki. Mowa tu o wodach źródlanych. Sama nazwa nam się kojarzy ze źródłem z którego wypływa krystalicznie czysta woda. Czysta może i jest ale jakże uboga w składniki mineralne a właśnie tego w upalne dni (i nie tylko) nasz organizm pragnie najbardziej. Przeciętna woda źródlana zawiera poniżej 500 mg składników mineralnych na litr, śladowe ilości magnezu i wapnia tak bardzo dla nas istotnych.
Prawdą jest, że woda o walorach i właściwościach zdrowotnych to taka której zawartość składników mineralnych w 1 litrze przekracza 1000 mg. Rekordzistką w tej kwestii jest woda Zuber - ponad 20000 mg/l.
Czym się kierować w zakupie wody mineralnej? Pozwolę sobie przytoczyć kilka cennych wskazówek opublikowanych tak świetnie opisanych w GW. Zwróć uwagę na:
Prawdą jest, że woda o walorach i właściwościach zdrowotnych to taka której zawartość składników mineralnych w 1 litrze przekracza 1000 mg. Rekordzistką w tej kwestii jest woda Zuber - ponad 20000 mg/l.
Czym się kierować w zakupie wody mineralnej? Pozwolę sobie przytoczyć kilka cennych wskazówek opublikowanych tak świetnie opisanych w GW. Zwróć uwagę na:
1. Ilość magnezu – musi przekraczać 50 mg/l
2. Ilość wapnia – powyżej 150 mg/l . Aby obydwa minerały były przyswajalne stosunek wapnia do magnezu musi wynosić 2:1
3. Siarczany – powyżej 250 mg
4. Wodorowęglany – powyżej 600 mg. Woda o dużej zawartości wodorowęglanów ze względu na właściwości alkalizujące powinna być spozywana przez osoby chore na nadkwasotę
5. Zawartość sodu możliwie jak najniższa, szczególnie dla tych którzy cierpią na chorobę układu krążenia. Mimo iz picie wody mineralnej zawierającej sód w czasie upałów chroni nas przez ryzykiem udaru słonecznego ale z drugiej strony sód może zatrzymać wodę w organizmie.
6. Małe dzieci – powinny pic wodę mineralną źródlaną. Wysoka podaż minerałów mogłaby działać niekorzystnie na nerki
Uwaga. Powinniśmy zachować umiar w spożywaniu wód leczniczych. Nasze nerki będą miały kłopot z przefiltrowaniem tak dużej ilości minerałów. Zanim sięgniemy po nie warto poradzić się lekarza.
Niedawno na polskim rynku pojawiły się wody smakowe zawierające sztuczne środki słodzące m.in. opisywany przeze mnie aspartam, oraz acesulfam K i naturalny cukier. Niektóre z nich bywają zdradliwe pod względem kaloryczności. Kaloryczność wód smakowych może dochodzić do 200 kcal/litr.Nie polecam szczególnie ze wzgledów zdrowotnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz