Oto 5 podstawowych zaleceń żywieniowych:
1. Nie należy jeść, gdy jest się zmęczonym lub zdenerwowanym (wypicie małymi łykami ciepłej wody wycisza i koi). Nie powinno się „zajadać nerwami”
2. Powinno się jeść gdy jest się głodnym, a nie wtedy kiedy wypada. Nigdy nie jedzmy w nocy.
Kolacja spożyta co najmniej 3 godziny przed snem umożliwia uzyskanie uczucia głodu rano. Powinno się przestrzegać pór spożywania posiłków. Przewód pokarmowy nastawia się na konkretną porę spożywania posiłku ( wydzielają się wówczas soki trawienne, podobnie jak u zwierząt)
3. Nie należy zmuszać siebie i innych do jedzenia gdy na to nie mają ochoty. Ma to aspekt zarówno kulturalny i prozdrowotny
4. Nigdy się nie przejadaj. Lepiej jest wstać od stołu lekko głodnym niż jeśli w ogóle nie ma się siły wstać z przejedzenia. Tego zalecenia nie używa się w stosunku do osób otyłych bo mają one zaburzone odczucie sytości. Prawdą jest, że im więcej jedzenia się spożywa tym bardziej przeciążony jest organizm. Korzystne jest spożywanie mniejszej ilości pokarmu (dobrej jakości czyli jak najmniej przetworzonego)
5. Unikaj białej soli, białej mąki i białego cukru. Kontroluj spożycie tłuszczu
Prawdą jest, że człowiek tak naprawdę rzadko kiedy czuje głód, częściej na nas działają reklamy, aromat i zapach rozpylany w wielu sklepach i supermarketach. Głód to kategoria biologiczna, ale jego zaspokajanie to kategoria kulturalna.
Jedzenie spożywane wtedy „ gdy wypada” – szkodzi, bo jest źle trawione. Jeśli jemy z przymusu i jeśli do tego dołączyć złe emocje to spowoduje to zmniejszenie przepływu krwi przez żołądek a tym samym zmniejszy się wydzielanie soków trawiennych. Czyli jednym słowem pokarm nie zostanie prawidłowo strawiony.
Prawidłowe żucie pokarmu powoduje odpowiednią obróbkę pokarmu w jamie ustnej. Unikajmy picia w czasie żucia pokarmu. Żuć powinno się 40 razy.
Z tego co nam zaoferowano przy stole wybierzmy to co najbardziej lubimy (na co mamy ochotę).
Jedzmy w takiej kolejności która nam odpowiada.
Cieszmy się dobrym smakiem jedzenia i nie próbujmy zakłócić tego złą myślą. Każdy czynnik agresji środowiskowej jest odbierany przez układ pokarmowy i prekursory neurohormonalne
1. Nie należy jeść, gdy jest się zmęczonym lub zdenerwowanym (wypicie małymi łykami ciepłej wody wycisza i koi). Nie powinno się „zajadać nerwami”
2. Powinno się jeść gdy jest się głodnym, a nie wtedy kiedy wypada. Nigdy nie jedzmy w nocy.
Kolacja spożyta co najmniej 3 godziny przed snem umożliwia uzyskanie uczucia głodu rano. Powinno się przestrzegać pór spożywania posiłków. Przewód pokarmowy nastawia się na konkretną porę spożywania posiłku ( wydzielają się wówczas soki trawienne, podobnie jak u zwierząt)
3. Nie należy zmuszać siebie i innych do jedzenia gdy na to nie mają ochoty. Ma to aspekt zarówno kulturalny i prozdrowotny
4. Nigdy się nie przejadaj. Lepiej jest wstać od stołu lekko głodnym niż jeśli w ogóle nie ma się siły wstać z przejedzenia. Tego zalecenia nie używa się w stosunku do osób otyłych bo mają one zaburzone odczucie sytości. Prawdą jest, że im więcej jedzenia się spożywa tym bardziej przeciążony jest organizm. Korzystne jest spożywanie mniejszej ilości pokarmu (dobrej jakości czyli jak najmniej przetworzonego)
5. Unikaj białej soli, białej mąki i białego cukru. Kontroluj spożycie tłuszczu
Prawdą jest, że człowiek tak naprawdę rzadko kiedy czuje głód, częściej na nas działają reklamy, aromat i zapach rozpylany w wielu sklepach i supermarketach. Głód to kategoria biologiczna, ale jego zaspokajanie to kategoria kulturalna.
Jedzenie spożywane wtedy „ gdy wypada” – szkodzi, bo jest źle trawione. Jeśli jemy z przymusu i jeśli do tego dołączyć złe emocje to spowoduje to zmniejszenie przepływu krwi przez żołądek a tym samym zmniejszy się wydzielanie soków trawiennych. Czyli jednym słowem pokarm nie zostanie prawidłowo strawiony.
Prawidłowe żucie pokarmu powoduje odpowiednią obróbkę pokarmu w jamie ustnej. Unikajmy picia w czasie żucia pokarmu. Żuć powinno się 40 razy.
Z tego co nam zaoferowano przy stole wybierzmy to co najbardziej lubimy (na co mamy ochotę).
Jedzmy w takiej kolejności która nam odpowiada.
Cieszmy się dobrym smakiem jedzenia i nie próbujmy zakłócić tego złą myślą. Każdy czynnik agresji środowiskowej jest odbierany przez układ pokarmowy i prekursory neurohormonalne
ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA W XXI WIEKU/INFO. (BIOLOGICZNA POMOC !!) *****
OdpowiedzUsuńPRAWIDŁOWA, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
Tzw. dla współczesnego człowieka powinna AKCEPTOWAĆ wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone REGUŁY. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.
WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.
A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU CHORÓB/OTYŁOŚCI, WAŻNA JEST WIEDZA:
Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość wszelkich tłuszczów, NISKICH węglowodanów, WYSOKICH węglowodanów; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. To wystarcza, aby samemu DECYDOWAĆ o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania wszelkich chorób. Lekarz rodzinny zdecydowanie, też nam to potwierdzi.
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/
BH.305.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php
Biologia, medycyna.