sobota, 15 sierpnia 2009

15 najwartościowszych produktów


1. Brokuły. Te warzywa kapustne mają dużo witaminy C, beta-karotenu błonnika, wapnia potasu i kwasu foliowego. Zawierają tez grupę składników zwanych indolami, które zapobiegają nowotworom. Szklanka brokułów to tylko 25 kcal.
2. Nie łuskany ryż. Wzbogacony biały ryż nie umywa się do niełuskanego! Szklanka nieoczyszczonego ryżu zawiera 45 g węglowodanów złożonych i ponad 3 g błonnika. Stanowi tez bogate źródło składników mineralnych: magnezu, selenu witamin z grupy B, żelaza i cynku,. Zawarty w tym ziarnie OKSYZANOL obniża poziom złego cholesterolu czyli LDL a tym samym chroni przed chorobami serca
3. Marchewka. Dwie marchewki zawierają ponad 24 mg beta karotenu ( gotowana marchew zawiera beta karoten w wyższej przyswajalności – lecz uwaga ma wysoki indeks glikemiczny IG) a przy tym tylko 60 kcal. Mają też 5 g błonnika (25% dziennego zapotrzebowania), nieco kwasu foliowego, witaminy C, żelaza, magnezu i selenu
4. Fasola. Szklanka fasoli dodana do sałatki, zupy jarzynowej wniesie wiele węglowodanów złożonych jak również połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik i kwas foliowy. Fasola zawiera tez dużo żelaza, wapnia magnezu i cynku oraz saponin, które obniżają poziom cholesterolu we krwi i chronią przed chorobami serca.
5. Soczewica. Szklanka soczewicy to potężny zastrzyk węglowodanów. Zawiera tez 10 g błonnika (50% dziennego zapotrzebowania ) dzienną dawkę kwasu foliowego, 40 procent dziennej dawki żelaza dla kobiety i 70% dla mężczyzny oraz znaczne ilości magnezu, potasu, cynku, witaminy i witamin z grupy B
6. Mango. Zawiera mnóstwo przeciwutleniającej witaminy C i beta-karotenu, sporo błonnika i węglowodanów a przy tym ma orzeźwiający smak
7. Chudy jogurt. Szklanka tego mlecznego napoju zaspokaja prawie połowę dziennego zapotrzebowania na wapń i witaminę B2, zawiera tez znaczną ilość magnezu, selenu i cynku. Najlepsze są jogurty zawierające aktywne bakterie mlekowe które utrzymują środowisko w przewodzie pokarmowym i obniżają poziom cholesterolu we krwi
8. Sok pomarańczowy Wraz z nim wypijamy mnóstwo witaminy C i kwasu foliowego oraz pewną ilość wapnia, magnezu i witamin z grupy B. szklanka tego soku wypita w trakcie posiłku ułatwia wchłanianie żelaza zawartego w pokarmach. Po rozcieńczeniu znakomicie uzupełnia ubytek płynów i potasu po ciężkim wysiłku fizycznym np. treningu. Witamina C zawarta w soku z pomarańczy i cytryny jest lepiej przyswajalna od syntetycznego kwasu askorbinowego . Po podaniu takiej samej dawki (500 mg) cytryna dostarcza organizmowi 35% więcej witaminy C niż produkt syntetyczny prawdopodobnie dzięki flawonoidom
9. Ostrygi. Czy to surowe czy duszone są znakomitym źródłem minerałów. Zawarta w połowie szklanki ostryg dawka cynku przekracza tygodniowe zapotrzebowanie na ten składnik. Ponadto ostrygi zapewniają ponad 100% dziennej dawki selenu i witaminy B12 trzykrotną dzienną porcje miedzi , 45% dziennej dawki żelaza dla kobiet a 88% dla mężczyzn, wreszcie spore ilości wapnia i magnezu
10. Czerwona papryka . Dwie sztuki tych pięknych warzyw posiekane i dodane do surówki, sałatki lub nadziewane ryżem i fasolą zawierają 9 razy więcej beta karotenu i ponad dwa razy więcej witaminy C niż zielona papryka
11. Szpinak. Dwie szklanki szpinaku to tylko 25 kcal a przy tym 4 g błonnika, ponad połowa dziennej dawki kwasu foliowego i tyle wapnia ile zawiera pół szklanki mleka. Szpinak zawiera tez wiele żelaza, magnezu, potasu i witaminy C
12. Czarna rzodkiew. Zawiera związki o właściwościach bakteriobójczych i przeciwzapalnych jak również witaminę C, witaminy z grupy B, sole mineralne (wapń, żelazo i magnez). Czarna rzodkiew podobnie jak kapusta jest bogata w związki zwane izosiarkocyjanianami mogące w warunkach laboratoryjnych powstrzymać rozwój komórek nowotworowych. Jest prawdopodobne, że osoby które jedzą warzywa zawierające związki siarkowe rzadziej zapadają na choroby nowotworowe
13. Truskawki. Uprawiająca sport kobieta, która spala dziennie 2000 kcal musi przyjmować około 1 mg żelaza na każde 100 kcal. Truskawki to jedyne soczyste owoce o korzystnej relacji ilościowej miedzy tymi składnikami, dostarczające 1,23 mg żelaza na 100 kcal (co najmniej 2 szklanki świeżych truskawek)
14. Chleb razowy. W porównaniu z wzbogaconym białym chlebem, pieczywo pełnoziarniste zawiera o 96% więcej witaminy E, o 82 % więcej witaminy B6, o 78% więcej błonnika i magnezu, o 72% więcej chromu, o 52% więcej cynku i o 37% więcej kwasu foliowego.
15. Pomidory. Jeden średniej wielkości pomidor dostarcza 30-40 kcal. Są nieocenione w dietach przeciw otyłości cukrzycy dnie chorobach nerki serca.Bogate w barwnik- likopen.
Likopen to nie tylko barwnik w pomidorach ale także związek o innych właściwościach. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem i może zapobiegać poważnym schorzeniom jak np. chorobom serca. Większe stężenie likopenu w organizmie w większym stopniu chroni organizm przed chorobami. Z tego powodu, cenniejsze są produkty zagęszczane np. ketchup czy koncentrat pomidorowy. Ludzki organizm nie potrafi sam wytworzyć tego związku i pozyskuje go z naszej codziennej diety właśnie z pomidorów. Żywność o wysokiej zawartości likopenu jak np. zupa są najbardziej skuteczne przeciwko chorobom nowotworowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz