sobota, 29 sierpnia 2009

To warto wiedzieć....



· Picie herbaty lub kawy w celu szybkiego podniesienie poziomu energii powodować może stres organizmu i krótkotrwały zastrzyk energii. Warto jest zastąpić te napoje zieloną herbatą, która ma niewiele kofeiny i silne właściwości przeciwutleniające, albo pić rozcieńczony sok pomarańczowy
· W sytuacjach o nasilonym stresie należy unikać kawy i herbaty, zastępując je rozcieńczonymi z wodą sokami owocowymi lub warzywnymi. Dostarczą one witaminy C i magnezu których poziom drastycznie się obniża w czasie stresu
· Angielskie powiedzenie „An apple a day keep the doctor away” jest jak najbardziej aktualne i uzasadnione naukowo. Jabłka zawierają m.in. pektynę, która pomaga usuwać z przewodu pokarmowego ołów, co jest bardzo ważne dla osób zamieszkujących tereny miejskie o dużym natężeniu ruchu. Ponadto jabłka pobudzają przyrost pożytecznych bakterii w jelicie grubym.
· Czarna porzeczka ma silne właściwości przeciwrozluźniające i jest bardzo skuteczna w zwalczaniu biegunki.
· Po kuracji antybiotykowej dobrze jest przywrócić równowagę bakterii jelitowych poprzez jedzenie co najmniej dwa razy w tygodniu niesłodzone „żywe” jogurty.
· Witamina C wykazuje zdolność do wypłukiwania toksyn i obniżania temperatury ciała. Osoby z gorączka w tym również dzieci należy zachęcać aby przez cały dzień popijać rozcieńczon6y sok pomarańczowy
· W celu załagodzenia zapalenie pęcherza należy pic co najmniej trzy szklanki niesłodzonego soku z żurawin dziennie. Sok z żurawin ma odczyn silnie zasadowy przez co równoważy kwasowość będącego w stanie zapalnym pęcherza
· NNKT omega -3 występujące w sporych ilościach w tłustych rybach , ziarnach słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego znacznie obniżają krzepnięcie krwi. Dobrze jest dziennie zjeść garść tych wartościowych ziaren oraz 3 porcje ryby w tygodniu.
· Idealny posiłek dla serca to: niewielka porcja ryby, co najmniej trzy rodzaje warzyw i niewielka ilość ryżu brązowego. Posiłek taki dostarcza znacznej ilości białka, EPA, przeciwutleniaczy, witamin z grupy B oraz magnezu, cynku i wapnia
· Dlaczego o awokado mówi się że to „owoc doskonały”? Ponieważ zawiera wszystkie witaminy o działaniu przeciwutleniającym w szczególności witaminę E która zapewnia sercu największą ochronę .
· Kurkuminoid zawarty w kurkumie obniża poziom cholesterolu we krwi. Dlatego też, gotowanie posiłków z dodatkiem kurkumy korzystnie wpływa na „zły cholesterol”
· Aby wspomóc wątrobę w usuwaniu nadmiaru estrogenów należy spożywać produkty bogate w witaminę B2. Wiadomo jest, że nadmiar estrogenu zwiększa ryzyko raka związanego z działaniem hormonów u kobiet, np. raka piersi czy jajników. Prawdziwym bogactwem witaminy B2 są migdały, które stanowią szybką i smaczną przekąskę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz