sobota, 15 sierpnia 2009

Cytrusy – grudka słońca, ogrom zdrowia


Te złote owoce od lat były uważane za symbol radości życia i zdrowia.
Neron jadał dużo cytrusów, bo wierzył ze stanowią odtrutkę na trucizny, z kolei Casanova używał ich jako środka antykoncepcyjnego….
Dr. Rogger Debbach ze stanu Maryland w USA badając owoce cytrusowe , zmieszał sok pomarańczy z bakteriami, po dwóch dniach zauważył ze rozwój 90% bakterii został zahamowany
Z badań prof. Rogera Shorta z Uniwesytetu z Melbourne wynika ze 10-procentowy sok z cytryny ma właściwości niszczenia plemników a nawet i obniżanie zdolność i zakazania komórek przez wirusa HIV
Sok z 100- gramowej cytryny zawiera 30 mg witaminy C a sok + miąższ- 70 g, czyli więcej niż dzienną dawkę tej witaminy potrzebna dorosłemu człowiekowi (60 mg). Cytryna zawiera również witaminę P zwaną rutyną, która ułatwia zatrzymywanie witaminy C w organizmie. Niemniej, gdy widzę skórki pomarańczy walające się po śmietnikach to –cierpię. Pod skórka jest biała warstwa tak zwane albedo bogatego w witaminę P (do 210 mg%) i w pektyny…

Ale uwaga!


Skórka musi być sparzona. Wszystkie owoce dobrze jest wyszorować w ciepłej wodzie, bowiem zanim cytrusy dotrą do Polski, pryska się środkami grzybo i pleśniobójczymi. Zbyt błyszcząca skórka nie świadczy o jakości owocu. To jedynie warstwa wosku zawierającego preparaty bakteriobójcze. Lepiej jest nie kupować owoców w bibułce ani uszkodzonych … Do kosza powinna trafić każda nadpsuta pomarańcza lub cytryna, a mała plamka na skórce świadczy o infekcji całego owocu.

Vitaminum C na ratunek marynarzom….

Witamina C leczy z najstarszej choroby niedoborowej: szkorbutu. Nazwa askorbinowy pochodzi od łacińskiego słowa które oznacza tyle co „bez szkorbutu”. Przed odkryciem witaminy C na szkorbut umierało od połowy do dwóch trzecich załóg statków odbywających długie rejsy podczas których marynarze jadali tylko kasze i mięso. Dowództwo marynarki brytyjskiej początkowo zignorowało zalecenie Jamesa Linda, aby do listy produktów spożywczych dołączyć cytryny (bogate w witaminę C), lecz w końcu brytyjskich marynarzy zaczęto nazywać cytryniarzami (limeys)
Dziś każdy z nas zna szerokie spektrum medycznego działania witaminy C : od zwykłego przeziębienia po ciężkie przypadki chorób nowotworowych. Dzienne spożycie około 10 mg witaminy C skutecznie zapobiega szkorbutowi, do nasycenia tkanek wystarcza od 100 do 120 mg witaminy dziennie a jej właściwości przeciwutleniające wzrastają przy spożyciu 150 g dziennie…

Niedoceniane właściwości zdrowotne cytrusów….

· Pomarańcze zawierają odkrywane dopiero przez badaczy substancje (autropten, diomina hesperydyna) które blokują powstawanie komórek nowotworowych
· Hesperydyna ma zdolności do redukcji zakrzepów krwi, które są przyczyną udarów mózgu i zmniejszają utlenianie LDL (złego cholesterolu)
· W skórce mandarynek znajduje się związek - salvestrol Q 40 który w tkance nowotworowej przekształca się w substancje niszczące guza
· Poza witaminą C cytrusy są bogate w kwas foliowy oraz beta karoten wspomagające układ odpornościowy i wzrok
· Cytrusy zawierają substancje pektynowe które działają oczyszczająco na organizm. D-limonen, któremu zawdzięczają zapach, ma właściwości przeciwnowotworowe
· W miąższu mandarynki tkwią bioflawonoidy które chronią nasze komórki przed wnikaniem szkodliwych wolnych rodników które przyczyniają się do powstawania raka i zawału serca
· Tiamina w pomarańczy jedna z witamin B ważna w procesie przekształcania węglowodanów w glukozę


Nie wolno jeść cytryn niedojrzałych. Wypłukują z organizmu biopierwiastki alkaiczne tj: wapń - dbający o zęby i kości. Dentyści przestrzegają przed pojadaniem owoców kilka razy dziennie . Zawarte w cytrusach kwasy mają fatalny wpływ na zęby. Po zjedzeniu owoców warto przepłukać usta wodą a nawet przez godzinę ich nie myć. Rozcieranie kwasu szczoteczką sprawia ze szkliwo staje się miękkie i podatne na ścieranie.

…i ich pestek też!

Badania zespołu profesora Tomasz Mazowieckiego Z Collegium Medicum Uniwesytetu Jagileońskiego dowodzą ze sok z pestek czerwonych grejpfrutów jest świetnym lekarstwem na zapalenie i wrzody. Ekstrakt z pestek grejpfruta dodany do herbaty jest bardzo dobry na przeziębienie. Działa antybakteryjnie i antywirusowo. Redukuje uszkodzenia błony śluzowej żołądka wywołane np. stosowaniem aspiryny i wspomaga leczenie wrzodów .
Ekstrakt zawarty w miąższu i pestkach grejpfruta działa niszcząco na około 800 rodzajów bakterii i wirusów oraz na ponad 100 rodzajów grzybów chorobotwórczych.

Dr Białkowska rozwiewa obawy dotyczące interakcji leków dla alergików, nasennych i uspokajających z sokiem grejpfrutowym – Trzeba by było popić lekiem wiadrem soku by wywołać niepożądane reakcje. Ale radzi aby generalnie leki popijać wodą

Ciekawostka

Witamina C zawarta w soku z pomarańczy i cytryny jest lepiej przyswajalna od syntetycznego kwasu askorbinowego . Po podaniu takiej samej dawki (500 mg) cytryna dostarcza organizmowi 35% więcej witaminy C niż produkt syntetyczny prawdopodobnie dzięki flawonoidom.
Dobrze jest na czczo wypić świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny z połową szklanki letniej, przegotowanej wody. Taki napój pity codziennie rano pozwoli nie tylko zaopatrzyć organizm w sporą dawkę witaminy C oraz witaminy P, ale również znacznie poprawi pracę wątroby pomagając oczyścić ją z toksyn zbędnych produktów przemiany materii
W sklepach często są dostępne cytryny owinięte w bibułkę – nie należy ich kupować. Bibułka jest nasączona dwufenylem – substancją, której zadaniem jest nie dopuszczenie do pleśnienia.
Aby uzyskać z cytryny więcej soku należy ją parzyć przez 5 minut we wrzątku
Dodanie kilku kropel soku do potraw z mięsa ułatwia trawienie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz