niedziela, 16 sierpnia 2009

Mit za mitem




Idąc za ciosem …Mleko i nabiał stanowią podstawę diety w wielu krajach w tym Polsce. Od dawna uważane było za bardzo dobre źródło białka, żelaza (?) oraz wapnia. W wielu reklamach określane jest jako niezwykle cenny produkt, tak cenny, że można by się zastanawiać jak udało się nam kiedyś bez niego egzystować. Dlaczego więc niektórzy nie zachęcają do picia mleka skoro jest tak dobrym źródłem składników mineralnych w tym wapnia…
Przypatrzmy się temu z bliska. Aby wapń mógł zostać przyswojony przez ludzki organizm jego stosunek do fosforu powinien wynosić ok. 2 : 1 lub więcej. W ludzkim mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny ale w mleku krowim stosunek ten wynosi 1 : 1, 3 a więc fatalnie. Zawartość bezwzględna wapnia dla mleka krowiego i ludzkiego wynosi odpowiednio 118 i 33 mg / 100 g mleka. Duża zawartość hormonu wzrostu oraz wapnia w mleku krowim może naruszyć stosunek wapnia i fosforu w organizmie ludzkim. Jeżeli równowaga ta zostanie zachwiana, w ustach pojawia się kwaśny smak. Bakterie szczególnie lubią środowisko kwaśne, dlatego spożywanie mleka sprzyja rozwojowi próchnicy. Człowiek wchłania więcej wapnia z mleka matki, mimo mniejszej jego zawartości, gdyż ważna jest nie tylko ilość wapnia, ale również proporcje pomiędzy innymi składnikami.
Duże ilości pierwiastków takich jak mangan i selen oraz magnez można znaleźć w owocach i warzywach. Spożywanie mleka do pokrycia zapotrzebowania na wapń Mo że prowadzić do niedoboru magnezu i zaburzenia równowagi pomiędzy tymi pierwiastkami. Dużo lepszym źródłem wapnia i magnezu i innych pierwiastków są ziarna, orzechy warzywa np. kapusta włoska biała, marchew oraz kalafior.
Kolejnym mitem jest trwanie w przekonaniu, że kobiety które karmią piersią powinny, a nawet i muszą pić mleko by móc je produkować. Nonsens. Odstąpienie od karmienia piersią podprowadziło do zastąpienia mleka kobiecego mlekiem krowim. Mleko krowie przeznaczone jest dla cieląt i znacznie różni się składem od mleka ludzkiego pod względem zawartości białka wapnia fosforu żelaza.
Prawda jest taka ze dziecko do roku nie powinno mieć kontaktu z mlekiem zarówno kozim jak i krowim. Mleko kobiece jest mlekiem albuminowym a krowie globulinowym.

Zobaczmy jak przedstawia się zależność pomiędzy spożyciem białka w mleku różnych gatunków zwierząt, a czasem podwojenia masy ciała:

Krowa: zawartość białka – 3,4 g. Czas podwojenia masy ciała -34 dni
Owca: zawartość białka – 6,5 g. Czas podwojenia masy ciała- 10 dni
Psy: zawartość białka: 7,1 g. Czas podwojenia masy ciała- 8 dni
Koty: zawartość białka 7,5 g. Czas podwojenia masy ciała – 7 dni
Kobieta: zawartość białka 1.2 g. Czas podwojenia masy ciała – 160 dni

Każde karmienia noworodka czy niemowlaka krowim mlekiem podwaja ryzyko powstawania na nie alergii która dotyka w dzisiejszych czasach 90 na 1000 dzieci
Do objawów alergii należą:
Biegunka
Wymioty
Uporczywe kolki
Pokrzywka
Katar
Wyprysk skórny
Zapalenie oskrzeli
Astma
Bezsenność

Najnowsze badania donoszą, że niektóre przypadki śmierci łóżeczkowej wiąża się z alergią na mleko krowie.

Alergia na mleko lub jego nietolerancja to bardzo powszechne schorzenie, które dotyka zarówno dorosłych jak i dzieci. Czasem alergia ta wynika z nietolerancji laktozy ponieważ enzym laktaza funkcjonuje tylko do 5 roku życia po tym okresie większość z nas traci zdolność trawienia laktozy – cukru mlecznego. Objawy nietolerancji są dosyć przykre w swoich skutkach:wzdęcia, bóle brzucha, odchodzenie gazów oraz biegunka. Nietolerancja dotyczy osób, które spożywają produkty mleczne regularnie i w dużych ilościach. Niektóre osoby nie tolerujące mleka mogą jednak jeść jogurty inni – pić mleko kozie lub owcze
Istnieje coraz więcej dowodów na zależność pomiędzy cukrzycą młodzieńczą (zależną od insuliny), a alergią na albuminy krowiej surowicy (BSA) zawartej m.in. w mleku. Cukrzyca tego typu pojawia się zazwyczaj w wieku dziecięcym lub młodzieńczym a jej przyczyną jest niszczenie przez układ odpornościowy komórek produkujących insulinę w trzustce. Do niedawna nie było racjonalnego wytłumaczenia dlaczego tak się dzieje, a choroba zbiera dosyć obfite żniwo w postaci około 10 tyś zgonów rocznie. Stwierdzono, że istnieje genetyczna predyspozycja do cukrzycy zależnej od insuliny ale nie wyjaśnia to nadal całego mechanizmu powstawania choroby.

Co się okazuje?

U dzieci z genetyczna podatnością, które były karmione piersią co najmniej przez siedem miesięcy lub karmione tylko piersią przez okres 3-4 miesięcy - ryzyko wystąpienia cukrzycy było o wiele niższe.

Więc...

Wykluczenie z diety produktów mlecznych co najmniej przez pierwszych sześć miesięcy życia o połowę zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzyce. Ale uwaga! Istnieje ryzyko przeniknięcia albumin do mleka matki ze spożywanych przez nią produktów. Dobrze jest również unikać spożywania wołowiny i produktów mlecznych przez kobietę karmiącą.
Oraz...
Mleko UHT - mleko o przedłużonej trwałości, utrwalane metodą UHT. Skrót UHT pochodzi od angielskich słów Ultra High Temperature (ultra wysoka temperatura). Metoda ta polega na bardzo szybkim podgrzaniu mleka do temp. 135-150 C przez 1-5 s i natychmiastowym schłodzeniu do około 20 C.
Podczas procesu sterylizacji metodą UHT dochodzi do zniszczenia IV – rzędowej struktury białka co doprowadza do zablokowania lizyny-aminokwasu wzrostowego.
W procesie homogenizacji dochodzi do uwolnienia enzymu oksydazy ksantanowej wchodzącej w skład otoczki tłuszczowej otaczającej białko. Ma ona duża zdolność do działania destrukcyjnego na śródbłonek naczyniowy co w ostateczności może doprowadzić do zainicjowania procesów miażdzycotwórczych.
Ponadto mleko jest źródłem bydlęcego hormonu wzrostu (BGH). Trudno jest wyśledzić ten hormon, który w sposób naturalny występuje u karmiących krów.Wielu rolników niekontrolowanie dodaje ten hormon do paszy dla bydła mlecznego, aby zwiększyć produkcje mleka. Dodawanie BGH jest działaniaem które obecnie budzi kontrowersje.

1 komentarz: