sobota, 29 sierpnia 2009

Królowa kapustnych







Wśród wszystkich roślin kapustnych (krzyżowych) królewskie miejsce niewątpliwie należy się kapuście. Nie tylko dlatego, że jak wiadomo - we Francji chłopców znajduje się w kapuście a dziewczynki w płatkach róż i nie tylko dlatego, że kapusta z warzyw jest najpopularniejsza, ale dlatego, że jest najzdrowsza. Nasza medycyna ludowa od lat leczyła odmrożenia za pomocą kompresów z kiszonej kapusty. Sok z kapusty świeżej doskonale łagodził bóle reumatyczne, neurologiczne, kulszowe a także wrzody i rany.
Irena Gumowska „ Czy wiesz co jesz”

Rodzina roślin kapustnych to grupa warzyw obejmujących: kapustę, kalafior, brokuły, brukselkę i rzeżuchę – wszystkie znane są jako jedna z najsilniejszych broni przeciwko nowotworom. Swoją siłę zawdzięczają obecności związków siarki, które skutecznie przetwarzają toksyny i inne szkodliwe związki chemiczne. Niewątpliwie potrzebujemy związków siarki by skutecznie ochronić organizm przed nadmiarem potencjalnie szkodliwych aktywnych produktów przemiany materii, które wytwarzane są w naszych tkankach. Enzymy które w swej budowie zawierają siarkę przekształcają toksyny pochodzące ze środowiska zewnętrznego – lekarstw, związków pochodzenia chemicznego zawartych w pokarmach i napojach
Glukobrassicyna i glukorafianina są najważniejszymi związkami zawierającymi siarkę występującymi w roślinach kapustnych. Te dwa związki staja się prekursorami do powstawania innych aktywnych związków siarki będących produktami przemian biochemicznych. Procesy te rozpoczynają się wówczas wtedy kiedy komórki rośliny są miażdżone lub uszkadzane w wyniku siekania, krojenia lub gotowania. Produktem powstałym z tego typu procesu jest rodzina substancji zapachowych zwanych glukozynolanami. W związki te szczególnie obfituje brokuł i brukselka. Udowodniono naukowo ze jedzenie dużych ilości warzyw krzyżowych wpływa na zmniejszenie występowania guzów, nowotworów hormonalnych (uważa się ze indole zawarte w warzywach kapustnych zobojętniają nadmiar estrogenów, mogących powodować raka, szczególnie raka piersi), oraz innych nowotworów narządów wewnętrznych w tym również i pęcherza moczowego.
W kapuście włoskiej, nasionach i liściach gorczycy znajdują związki o nazwie izotiocyjany. Uważa się że, związki te odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu rakowi płuc i przełyku zwłaszcza u osób palących tytoń. Izotiocyjany sprzyjają także procesowi prowadzącemu do autodestrukcji komórek guza. Proces ten nosi nazwę apoptozy. Ostatnie badania nad izotiocyjanidami potwierdziły fakt, iż związki te w warunkach laboratoryjnych mogą powstrzymać skutecznie rozwój komórek nowotworowych. Wiele innych badań z kolei pokazało, że izotiocyjaniany mogą być skuteczne w przypadku raka układu pokarmowego oraz układu oddechowego a także jamy ustnej, gardła, płuc , okrężnicy i odbytu.
Możliwe efekty uboczne

Warzywa z rośliny krzyżowych zawierają substancje wolotwórcze zwane goitrogenami. Jest to grupa związków chemicznych występujących w pożywieniu , które maja zdolność hamowania syntezy hormonów w tarczycy. Działanie ich polega na wiązaniu jodu gdy pojawia się on w dużym stężeniu we krwi. Spożywanie warzyw kapustnych zwykle nie powoduje jakichś większych zmian w organizmie ani tym bardziej problemów. Niemniej osoby posiadające problemy z tarczycą lub cierpiące na niedobór jodu powinny wpierw zasięgnąć porady lekarskiej zanim zaczną zjadać te produkty w mniejszych ilościach. Goitrogeny mogą występować również w prosie kukurydzy i w sorgo.
Kiszona kapusta może przysporzyć pewnych problemów u osób z alergia lub u tych którzy zażywają określone lekarstwa. Fermentacja zachodząca podczas procesu kiszenia kapusty powoduje wzrost poziomu tyraminy – neuropeptydu który u osób podatnych może spowodować wzrost ciśnienia krwi oraz wzrost potliwości. Tyramina ma właściwości wzmagające skutki działania inhibitorów monoaminooksydazy (MAO).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz